Wnętrza

Bezpieczne garnki do gotowania. Czy materiał ma znaczenie?

• Zakładki: 2


Zakup garnków w teorii nie jest niczym skomplikowanym. Zarówno w sklepach internetowych, jak i stacjonarnych mamy do wyboru mnóstwo modeli o różnej wielkości czy kształcie. Jakie powinny być bezpieczne garnki i czy materiał wykonania ma na to wpływ?

Najzdrowsze garnki do gotowania, czyli jakie?

Czym powinny się cechować bezpieczne garnki do gotowania? Jak możemy się domyślić, muszą one przede wszystkim posiadać odpowiednie atesty. Materiał wykonania garnków ma również ogromne znaczenie. Powinien on być całkowicie bezpieczy dla organizmu i nie zawierać szkodliwych składników. Gdyby materiał uległ uszkodzeniu, mogłoby dojść do przedostania się toksycznych substancji do żywności. Musimy o tym pamiętać nie tylko, kiedy kupujemy komplety garnków na indukcję, ale i tradycyjne naczynia na kuchnię gazową.

Z całą pewnością powinniśmy unikać garnków pochodzących od nieznanych producentów. Czasami wybieramy droższe modele, żeby mieć pewność, że będą bezpieczne. Mimo to garnki od zaufanych marek też bez problemu możemy dostać w przystępnych cenach. Zwracajmy uwagę na pewno na to, jaka jest jakość powłoki powlekającej garnek. Szczególnie jeśli chodzi o garnki na indukcje. Nie powinna ona odpryskiwać i być podatna na zarysowania czy odpryski. Co więcej, dobre garnki muszą być odporne na działanie wysokiej temperatury być stabilne chemicznie. Stosując się do tych kilku zasad, na pewno uda nam się wybrać odpowiednie komplety garnków do swojej kuchni.

Fot. Shutterstock

comments icon0 komentarzy
0 komentarze
4 wyświetlenia
bookmark icon

Napisz komentarz…

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.